Waar voorheen vooral moeders verantwoordelijk waren voor de zorg van de kinderen, zien we tegenwoordig steeds meer vaders die ook die rol op zich nemen. Vaders die niet alleen op “papa-dag” voor hun kind zorgen maar elke dag. I love that. En ik vind dat het de norm zou moeten zijn inplaats van de uitzondering. Ouders zijn doe je samen, beide ouders  zijn even belangrijk voor een goede ontwikkeling van een kind. Go for it papa, wees die vader die je altijd al had willen zijn. En mama, help je partner daarbij, als het nodig is.Met deze 25 tips om een goede vader te zijn, ben je al een stuk op weg.

25 tips om een goede vader te zijn


Zelf groeide ik op zonder vader, gelukkig hebben mijn kids wél een goede vader!


25 tips om een goede vader te zijn:

 1. Volg je hart. Maak je niet te druk om alles wat de buitenwereld zegt over hoe je je kinderen moet opvoeden, kijk naar wat jouw kind nodig heeft en luister naar wat je hart je ingeeft. Daar zit het gevoel, de liefde. Ratio is niet altijd een goede raadgever als het gaat om gevoelszaken zoals het vaderschap.
 2. Wees aanwezig in het hier en nu. Vertelt jouw kleintje je iets, luister dan ook echt. Zet de tv uit en leg je telefoon aan de kant
 3. Family First, tijd doorbrengen met je gezin is het belangrijkst. Je wil een betrokken vader zijn toch. Brak zijn van de stap avond met je matties is prima, maar daardoor  een belangrijke voetbalwedstrijd missen van je dochter of zoon niet. 
 4. Wees een goede partner en daarmee een goed voorbeeld voor jouw kind later.
 5. Betrek je kid(s) bij jouw leven en het leven dat je leidde voordat je vader werd. Neem ze mee naar je favoriete lunchspot, laat ze zien waar je werkt etc.
 6. Help je parter met de newborn baby. Ook jij mag ‘ s nachts best een keer een luier verschonen of ontelbare rondjes lopen als de baby de slaap maar niet kan vatten.
 7. Geef liefde aan je baby.Knuffel, geef kusjes en zorg voor huid op huid contact. Ook al kan je nog niet veel met ze “doen”, liefde geven kan altijd en is belangrijk voor de band tussen vader en kind.
 8. Speel actief met je kind. Als ze kleiner zijn maar ook als ze al wat  groter zijn is er niets leukers dan samen met papa tekenen, stoeien of lego bouwen.
 9. Help met het maken van huiswerk.
 10. Lees voor of laat je voor lezen door je kroost. Op deze manier leren ze het belang van lezen, verbetert de woordenschat, prikkelt de  fantasie en is een perfecte manier om dichter naar elkaar toe te groeien
 11. Zeg elke dag dat je van je kind houdt.
 12. Toon affectie, in je woorden en in je daden. Wie zegt dat papa’s geen kusjes en brasa’s mogen geven?
 13. Verontschuldig je als je iets verkeerd gedaan hebt.
 14. Wees geduldig. Tel tot tien, haal diep adem en bedenk je – als de waarom vraag voor de 10e keer op rij langs komt- het is nog maar een kind.
 15. Bedank je mini als het iets voor jou of voor een ander gedaan heeft.
 16. Plan one on one tijd in. Even alleen jij en je kid. Just the two of you.
 17. Kijk terug op je eigen jeugd, wat miste je als kind? Probeer hetgeen jij miste voor jouw kind geen gemis te laten zijn.
 18. Toon interesse, vraag hoe het op school was. Wie de beste vriendjes en vriendinnetjes zijn en ga mee naar belangrijke evenementen zoals een voorstelling op school.
 19. Breng je zoon of dochter naar school als dat mogelijk is. Kijk rond in de klas, vraag naar het werk dat op school gemaakt is. Zodat je ook weet en betrokken kan zijn bij wat er op school gebeurt.
 20. Vertrouw je kids, bouw het zelfvertrouwen op en geef ze de ruimte om zelf beslissingen te nemen.
 21. Wees open-minded, denk niet in hokjes en leer je kids hetzelfde.
 22. Wees je bewust van de kracht van zelfbewust zijn en probeer je kleintje hier in te stimuleren en coachen.
 23. Ontwikkel je zelf als vader door over vaderschap en opvoeding te lezen of een cursus te doen.
 24. Denk na over het gebruik van media. Wat kan wel en wat is minder geschikt voor jouw kind. Ook begrenzing is liefde.
 25. Neem tijd voor jezelf en je relatie.Laad je batterij op zodat je beste versie van jezelf kan zijn voor je kleintjes.

Wat maakt volgens jou een goede vader? Ik lees het graag, laat je een berichtje achter? Misschien kan ik deze lijst met 25 tips om een goede vader te zijn dan nog wel uitbreiden.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.