Iedereen heeft een mening over opvoeden. Je partner, je ouders, je vrienden en het consultatiebureau. Zowat de hele wereld dus. Als nieuwe ouder kunnen al die meningen best overweldigend zijn, helemaal als je de eerste uit je nabije omgeving bent die een kindje krijgt. In dit artikel deel ik 3 boeken die elke mama moet lezen zodat je steviger in je schoenen staat. Als moeder en als persoon.

Ik was de eerste in onze vriendenkring die een kindje kreeg. Wat waren we blij, voor dat ik beviel dacht ik dat ik het allemaal wel wist. Ik herinner mij nog een gesprek tussen mijn  docente Portugees en mij. Ik vertelde haar dat ik een week na de bevalling mijn pasgeboren baby gewoon mee zou nemen naar feestjes. Niet naar van die schreeuwerige partijen natuurlijk maar een gezellig feestje of iets dergelijks moest wel kunnen. Mini zou daar dan wel een tukkie doen.

Haar sceptische reactie snapte ik pas toen ik een kersverse moeder was met gierende hormonen. Met een klein knuffel kindje dat niet overal door heen sliep zoals ik mij had voorgesteld. Het moederschap bleek onze wereld meer op zijn kop te zetten dan ik mij had voorgesteld. Noem mij jong en naïef maar ik had echt gedacht dat er weinig zou veranderen in ons leven. 

Meer persoonlijke verhalen van mij lezen? Check mijn Short Stories.

3 boeken die elke mama moet lezen

3 boeken die elke mama moet lezen

Terwijl ik vooral op een roze wolk zat stond mijn wereld ook op zijn kop. Doe ik het wel goed vroeg ik mij af en waarom huilt ie nou nog? Hij heeft toch al gedronken, een schone luier en geknuffeld, het is niet te warm of te koud in de kamer en hij heeft ook geen koorts. En hoe zat dat met doorslapen? Wildvreemden vertelden mij in de H&M dat hun baby van 2 maanden al doorsliep. 

In mijn hoofd gebeurde van alles en stelde ik 100 vragen per seconde, hoe kon het nou dat het babytje wel al doorsliep en mijn mannetje nog niet. Ik deed vast iets verkeerd. Misschien moest ik ook beginnen met de slaaptraining die het Consultatie Bureau mij aanraadde. Toen ik doorvroeg op de beweringen van de wildvreemden in de H&M bleek dat ze met doorslapen bedoelde 3 uur achter elkaar slapen. Maar hallo, dat is toch niet doorslapen? Dat deed mijn newborn ook, ik had mij gek laten maken om niets.

Nu 3 kids en 3 boeken die elke mama moet lezen wijzer, weet ik wel beter. En zeg ik tegen elke nieuwe mama dat ze dicht bij haar eigen gevoel moet blijven. Laat je niet gek maken. Door niemand. Luister naar je hart, it knows the way en lees verschillende boeken over opvoeding en baby’s. 

3 boeken die elke mama(to-be) moet lezen. En papa ook.

In onderstaande video deel ik de drie (opvoed) boeken die ik elke ouder gun. Het heeft mij zoveel gebracht. Ik hoop dat het jou gaat brengen wat het mij gebracht heeft. Zelfvertrouwen en rust.

Liever Momboss material lezen? Check de review van Get Your Shit Together.

De 3 boeken die elke mama moet lezen  zijn:

Beatrijs Smulders: Veilig bevallen

Desmond Morris: Baby’s

Lida van Ruiven-Bank: Ouderschap vanuit je hart

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.