Cultuureducatie is belangrijk voor de persoonlijke ontwikkeling en de creativiteit. Dat geld voor alle leeftijden, dus ook voor kinderen.

Wij gaan geregeld naar het museum met onze boefjes, een avontuurlijk en leerzaam uitstapje want in een museum gaat vaak een nieuwe wereld voor ze open. Ze zien nieuwe dingen, leren kijken naar kunst en voelen wat kunst met je doet. Maar wat mij opviel is dat er maar weinig musea zijn waarin kunst hangt waarmee onze kinderen zich kunnen identificeren. Waarin werken hangen o.i.d. waar mensen op afgebeeld zijn die lijken op onze kinderen of op ons. Eigenlijk te gek voor woorden anno 2016, vind ik. Wat doet het met het zelfbeeld van kinderen met (deels) andere roots dan de Nederlandse? En wat kan het doen met het beeld dat de “autochtone” bevolking van de “allochtone” bevolking heeft? Ik ging hierover in gesprek met Dyonna Benett.                         

 

Dyonna Benett
Dyonna Benett

Dyonna Benett is 26 jaar en geboren in Nederland  uit Curaçaose- Dominicaanse ouders . Ze studeerde in 2015 af aan de opleiding Cultureel Erfgoed van de Reinwardt Academie en mag zich nu Erfgoedprofessional. noemen. Ze koos voor de richting Publiek en Media en wil zich nu als professional inzetten voor o.a. het dekoloniseren van de Nederlandse Musea en op die manier de kunst in de musea voor iedereen toegankelijk maken.

Ze vertelt:                                                                                                                    ,,In het eerste en tweede jaar van mijn opleiding ging ik geregeld met mijn klas op studiereis. We bezochten allerlei musea en elke keer hoopte ik dat ik iets van mijzelf, van mijn ouders en voorouders terug zou vinden in die musea. Dat ik thuis kon komen met verhalen over ons, dat ik nieuwe dingen te weten zou komen over onze geschiedenis.”

Maar Dyonna kwam elke keer gedesillusioneerd uit het museum terug. Ja, er hing prachtige kunst, er stonden beelden die ze mooi vond maar ze zag zichzelf nergens in terug. En als ze zichzelf wel ergens in herkende waren het afbeeldingen van tot slaaf gemaakte bruine  mensen.

,, Tuurlijk kan ik mij identificeren met de slavernij maar ik wil niet alleen maar slavernij zien. Wij zijn meer dan dat. Ik wilde iets kunnen zien, lezen, horen, voelen over onze voorouders. Iets waar ik trots op kan zijn. Wat deden zij, waar kwamen ze vandaan, waar waren zij goed in? In “The Museum of London” zag ik voor de eerste keer een poster van een donker gekleurde man; Ignatius Sancho. Hij was een professor en de eerste Afrikaanse schrijver waarvan het boek ook daadwerkelijk is gepubliceerd in de 17e eeuw. Toen ik dat zag dacht ik wauw, we worden hierdoor in een belangrijke positie geplaatst. Dit is wat ik wil zien. Ik voelde mij daardoor als bruine vrouw weer belangrijk.”

Maar waarom is het dan zo belangrijk voor (juist) onze kinderen met dubbele roots om zich te kunnen identificeren met wat ze zien in de musea?                                                                                 ,, Wij worden vaak geframed tot iets wat wij niet zijn. We worden voornamelijk in een slachtofferrol geplaatst, de zielige tot slaaf gemaakte gekleurde mensen. Terwijl die zelfde “ zielige tot slaaf gemaakte gekleurden” wel degelijk in opstand kwamen, vochten tegen de onderdrukking en dus veel meer waren dan zielig alleen maar die kant van het verhaal wordt nauwelijks belicht. Daardoor worden wij vandaag de dag – gechargeerd- nog steeds gezien als zielig en minder en kunnen wij – door gebrek aan kennis- ons ook voelen als zielig en minder. Juist in de musea moet je verhalen kunnen vinden over je voorouders, over jouw geschiedenis. Moet je kunnen lezen dat jouw voorouders koningen en koninginnen waren. Dat empowert onze kinderen. Het leert hen; wij zijn niet alleen maar nazaten van slaven. Wij zijn ook belangrijk, wij zijn ook van waarde.”

Het is Dyonna’s droom om de musea in Nederland van en voor iedereen te maken. Waarom en wat wil je er mee bereiken vroeg ik haar:                                                                     ,, Als we stoppen met de censuur op de geschiedenis, de verhalen vertellen zoals ze gebeurd zijn en verschillende perspectieven belichten zal iedereen zich kunnen identificeren met wat er tentoongesteld wordt in musea. Pas als je jouw geschiedenis kent kan je verder met je toekomst.”

Dyonna haalt de “zwarte pieten discussie” aan als voorbeeld:                                                                 ,, Men kent de geschiedenis niet of onvolledig en kunnen zich daarom niet zo makkelijk verplaatsen in de ander. Als men de geschiedenis zou kennen, beide kanten van het verhaal én zou begrijpen, écht zou begrijpen dan zou er geen discussie over zwarte piet meer gevoerd hoeven te worden. In het Verenigd Koninkrijk zijn ze al stukken verder, dat kan je alleen al merken aan de manier waarop men daar tegen een figuur als zwarte piet aankijkt.”

Het is Dyonna’s droom om een “globaal gecentreerd” museum te vormen, een museum waar meerdere perspectieven van een verhaal belicht worden. Zodat iedereen zich kan vinden in een verhaal en iedereen zich kan identificeren met het werk in het musea.

Dat het Dyonna gaat lukken weet ik zeker. Als zij ergens voor gaat dan zet ze haar tanden er in en laat pas los als het haar gelukt is om haar doel te verwezenlijken. Mede door haar inzet staat het Zomercarnaval nu op de werelderfgoedlijst van Unesco. En maakte zij samen met anderen Keti Koti toegankelijker voor verschillende nationaliteiten door het motto in vijf verschillende talen( Spaans, Portugees, Papiaments, Sranangtongo en Nederlands) op het programma boekje te laten drukken. Way to go Girl.

Het zal naar alle waarschijnlijkheid nog wel een hele tijd duren voordat de Nederlandse Musea gedekoloniseerd zijn. Dus tot die tijd is het aan ons om onze kinderen- van wat voor afkomst dan ook – te leren over de zwarte geschiedenis, over de gastarbeiders en over meer van dit soort zaken die onze kinderen zullen vormen tot maatschappelijk geëngageerde volwassenen die de geschiedenis kennen. En op basis van die kennis in staat zullen zijn van zichzelf en van anderen te houden. Want alleen met liefde creëer je een betere samenleving.

 

 

 

 

 

 

 

 

7 Comments on BLACK ACHIEVEMENT MONTH: Het belang van black history

 1. Chavelli
  oktober 1, 2016 at 7:42 am (3 jaar ago)

  Heel mooi stuk. Erg nodig ook!

  Beantwoorden
  • Esmée
   oktober 8, 2016 at 5:16 pm (3 jaar ago)

   Dank je wel Chavelli! x

   Beantwoorden
 2. Barbara
  december 5, 2016 at 7:30 am (3 jaar ago)

  Mooi en belangrijk stuk! Goed werk miss Dyonna. Beeldvorming is zo’n belangrijk iets! Vooral ook bij kids. Het is inderdaad wel erg zoeken naar ‘beelden’ waarin je jezelf herkent. Men wordt bewust. Er komt verandering. Bedankt.

  Trouwens… Ik mis ook iets simpels als leuke postkaarten bijvoorbeeld geboortekaartjes met bruine babies, vrouwen of mannen. Zelden ergens te krijgen (wel eens in een fairtrade of wereldwinkel). Zelfs niet in SU. Misschien dat ik er in de toekomst wat mee ga doen.

  Ik volg je!
  Enjoy your day!

  Beantwoorden
  • Esmée
   december 6, 2016 at 12:48 pm (3 jaar ago)

   Hey Barbara,

   Dank voor je reactie.
   Ik heb vorig jaar bij Pearl event leuke kaarten gekocht.
   Zal even de naam van de kunstenares op zoeken.

   xx

   Beantwoorden
  • Naomi
   januari 21, 2017 at 1:39 pm (2 jaar ago)

   Hi Barbara,

   Precies met deze reden ben ik een aantal jaar geleden een geboortekaartjes webshop begonnen met baby’s met verschillende nationaliteiten http://www.mixed-babies.com 🙂

   Groetjes,
   Naomi

   Beantwoorden
   • Esmée
    februari 6, 2017 at 7:25 pm (2 jaar ago)

    hi Naomi,

    Wat leuk en wat jammer dat ik dit niet eerder wist!
    Bij de geboorte van mijn tweede kindje heeft een vriendin van mij een heel mooi kaartje ontworpen> ook verjaardagskaarten etc mis ik! ik ga je shop checken xx

    Beantwoorden
 3. Naomi
  januari 21, 2017 at 1:41 pm (2 jaar ago)

  Hi Esmée

  Heel mooi geschreven en herkenbaar. Ik ben zelf illustrator en ben een aantal jaar geleden begonnen met de multiculturele geboortekaartjes webshop Mixed Babies. Ik merk dat hier grote behoefte aan is. Alleen is het nog erg moeilijk om dit onder de aandacht te brengen. Hopelijk komt hier snel verandering in!

  Groetjes,
  Naomi

  Beantwoorden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.