Bij Oma Ietje, een gezellig koffietentje waar ze fabulous carrotcake serveren, interview ik Tosca(29)  en Shaneequa Vrede(23). Deze twee powervrouwen zijn beide zelfstandig ondernemer en hard aan het werk om hun dromen waar te maken. Terwijl ze hard werken voor wat ze willen, they give back what they learn. Wat Tosca & Shaneequa leren op hun route naar succes, of al eerder hebben geleerd onderweg naar volwassenheid, geven ze terug aan de volgende generatie powervrouwen in de dop, als Projectcoördinatoren en coaches van Black Magic Girlz.

Black Magic Girlz

Black Magic Girlz

Black Magic Girlz is een project van Art & Community van het Bijlmerpark theater. Tien weken lang komen Black Magic girlz in de leeftijd van 12 t/m 16 jaar op vrijdag samen. Deze meiden volgen verschillende workshops, gegeven door workshop-docenten die ook meteen rolmodellen zijn, met als doel de Black Magic girlz te ’empoweren’, hen te bekrachtigen en hen (nog meer) van zichzelf te leren houden. De thema’s van de workshops zijn:

  • Innerlijke schoonheid
  • Uiterlijke schoonheid
  • Cultuur en Educatie

Waarom Black Magic Girlz

Terwijl ik in gesprek ben met Shaneequa en Tosca voel ik de liefde voor het Black Magic Girlz project. Het is mij meteen duidelijk dat ze de meiden coachen vanuit hun hart. En ik denk ook dat het hart het voornaamste orgaan is om mee te coachen. Vooral als we het hebben over empowerment, om anderen te kunnen ’empoweren’ moet je weten waar ze vandaan komen en je daar kunnen mee identificeren of op zijn minst echt in kunnen verplaatsen. Ik vraag Tosca en Shaneequa naar hun noodzaak om de Black Magic Girlz te coachen. 

Shaneequa: Ik ben de oudste van 5, ik ben het dus gewend om de ‘grote zus’ te zijn. Ik wil er ook als grote zus zijn voor de Black Magic Girlz, iemand waarmee ze alles kunnen bespreken. Niet alle meiden hebben het geluk thuis een grote zus te hebben bij wie ze terecht kunnen met typische meiden dingen.

Bruggenbouwers

Shaneequa ziet zichzelf als bruggenbouwer tussen de verschillende werelden waarin ze zich begeeft. Zo heeft ze een eigen onderneming; Peace Productions, studeert ze Communicatie wetenschappen en maakt ze deel uit van de Denktank van het Van Gogh Museum.

Ze gelooft dat juist de diversiteit van het contact met verschillende soorten mensen uit verschillende milieus je veel kan brengen. Dit inzicht wil ze graag delen met de Black Magic Girlz, beperk jezelf niet. Weet waar je vandaan komt, omarm het en kijk met een ogenblik de wereld in.

Black Magic Girlz

Tosca is in 2012 afgestudeerd aan de opleiding Cultureel Maatschappelijke Vorming (CMV)   , heeft daarna Culture, Organization and Management (COM) gestudeerd aan de VU en is dol op spellen. Ze maakt, met haar eigen onderneming “Tocca“, spellen op maat. BlaQuest is daar een voorbeeld van, een spelquiz,waarbij je op een ongedwongen manier informatie krijgt en iets leert.  Daarnaast gelooft Tosca dat je, door met elkaar spelletjes te doen, de ander beter leert kennen. 

Tosca: Ik merkte dat we binnen de zwarte gemeenschap vooral samenkomen voor super serieuze dingen, zoals politieke bijeenkomsten of demonstraties. Hartstikke belangrijk en waardevol maar ik zou graag zien dat we ook samenkomen vanuit liefde en niet voornamelijk vanuit pijn. En met samenkomen bedoel ik dan écht samenkomen, iets uitwisselen met de ander, elkaar leren kennen en het liefst ook nog iets te leren.

Zusterschap

Zowel Shaneequa als Tosca willen de obstakels op het pad naar volwassenheid, voor de meiden van Black Magic Girlz wat weg nemen.

Tosca: als je op deze jonge leeftijd al van jezelf leert houden en je roots omarmt en als jouw kracht ziet, hoef je die battle met jezelf, op latere leeftijd, niet meer te voeren.

Shaneequa: we willen de Black Magic Girlz coachen om stevig in hun schoenen te staan. Trots zijn op wie je bent is daarom noodzakelijk. 

Naast het coachen van de jonge meiden hopen Tosca en Shaneequa dat er een zusterschap instaat tussen de Black Magic Girlz. Een diepe vriendschap waarbinnen je elkaar begrijpt en er voor elkaar bent.                                                                           “Self-Love & Sisterhood”, ik geloof dat die twee dingen zeker een begin kunnen zijn van een betere wereld. Leve de Black Magic Girlz.

Jouw dochter opgegeven voor de volgende Black Magic Girlz? Kijk op de site van het Bijlmerpark Theater voor meer informatie.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.