Als moeder wil je dat je kinderen gelukkig zijn. Natuurlijk wil je nog veel meer voor ze, de wereld bijvoorbeeld, maar geluk is toch wel het grootste goed. Geluk begint, volgens mij, bij weten wie je bent. Want als jij weet wie je bent, dan maakt het niets meer uit wat anderen van je denken dat is de kracht van weten wie je bent. 

De kracht van weten wie je bent

Als dochter van een Hollandse moeder en een Surinaamse vader ben ik opgegroeid in twee werelden. Omdat ik bij mijn moeder woonde en mijn vader een “rolling stone” was heb ik de Hollandse cultuur met de paplepel ingegoten gekregen.

De Surinaamse cultuur kreeg ik mee van bezoekjes aan de familie van mijn vader, wat vaak tot grappige situaties leidde. Zo tilde ik een keer, bij mijn Surinaamse tante thuis, de pandeksel op om te kijken zien wat we zouden eten. Had ik beter niet kunnen doen. “Je kan niet zomaar in de pot gaan” riep ze. Ik schrok mij dood, wist ik veel. Nu kan ik er om lachen maar toen wist ik niet wat ik meemaakte. 

Mijn moeder nam mij vaak mee naar Surinaamse events zoals het Kwaku Festival, leerde hoe ze mijn haar moest behandelen en vlechten en kookte regelmatig Surinaams. Ik ben opgegroeid met Surinaamse muziek, van Max Nijman tot Trafassi. Ik was wie ik was, Esmée, geboren in Nederland uit Hollands-Surinaamse ouders. 

Nergens bij horen

Ik was oké met wie ik was. Ik stond zelf niet echt stil bij mijn dubbele roots. Ze definieerden mij niet. Het was slechts een deel van wie ik was. Niet wie ik was. Op de voornamelijk witte basisschool waar ik op zat, begon het mij in mijn tiener jaren op te vallen dat ik anders was. Ik had vollere billen, krullend haar en ik was bruin. Waarom was ik bruin? Bijna iedereen om mij heen was wit, het contact met de familie van mijn vaders kant was vrijwel nihil. Ik kon mij met bijna niemand identificeren op uiterlijk vlak. 

Toen ik 13 was nam mijn moeder mij mee naar Suriname. Ik was door het dolle heen. Ik zou familie gaan ontmoeten en iedereen daar zou er min of meer uitzien zoals ik. Maar in Suriname was ik de “Nederlander” en in Nederland was ik voor de Surinaamse kinderen op de middelbare school te “wit”. Confusing right? 

Roots als startpunt

Gelukkig zijn de tijden veranderd. Waar ik in de jaren 90 nog één van de zoveel mixjes was, is vandaag de dag Amsterdam een afspiegeling van de wereld. Maar dat neemt niet weg dat het nog steeds belangrijk is om te weten wie je bent. En weten met wie je bent begint met weten waar je vandaan komt. 

Zoals ik eerder schreef waren mijn roots slechts een deel van mij. Ze definieerden mij niet. Maar doordat ik nooit echt bewust bezig ben geweest met mijn roots, gingen ze mij in de weg staan. Ik wilde niet te wit zijn want dan vonden de Suri’s mij niet meer leuk. Maar te zwart wilde ik ook niet zijn want dan vonden de Dutchies mij weer niet leuk. Zucht.

Nu, jaren later, ben ik in “peace” met wie ik ben. Ik neem uit beide culturen wat ik belangrijk vind, ook voor de opvoeding van mijn eigen kinderen. Ik weet waar ik vandaan kom, wat beide culturen inhouden, wat de normen en waarden zijn. Vanuit die normen en waarden bouw ik mijn eigen normen en waarden. 

Zelf bewust zijn voor kinderen

Die normen en waarden geef ik ook mee aan mijn kinderen. Kinderen die nóg meer gemixt zijn dan ik zelf. Papa komt van Curacao, Mama is half Surinaams en half Nederlands en dat maakt hen 1/4 Nederlands, 1/4 Surinaams en 1/2 Curacaos. Dat weten ze, weten waar je vandaan komt is zo ontzettend belangrijk. Want dan pas kan je verder. Op gelijke plek met hun origine komt hun Nederlanderschap. Ze zijn immers hier geboren en getogen. Zij zouden niet zijn wie ze zijn zonder deze twee dingen. Ze zijn zich bewust van wie ze zijn. Wie ze zijn definieert niet wat ze zijn of wat ze gaan worden.

Zelfbewust zijn voor tienermeiden? Dat leren ze bij Black Magic Girlz

Ik heb lang nagedacht over hoe ik hun roots een plek zou geven in de opvoeding. Maar na het zien van de Tedxtalk van Amma Asante  heb ik het helder. Je roots zijn een belangrijk onderdeel van wie je bent maar ze definiëren je niet. Je bent zoveel meer dan alleen jouw afkomst, sekse, milieu, intelligentie, opleiding etc. Zolang jij weet wie jij bent en daar gelukkig mee bent kan niemand jou anders doen geloven.

Want als jij weet wie je bent, weet je ook wie je niet bent. De hokjes waar de maatschappij je al dan niet graag in wil stoppen, zijn veel te klein voor jou en de kracht van weten wie je bent, zorgt ervoor dat jij je niet langer conformeert aan die vervelende hokjes.

Ja, er is discriminatie en nee, de wereld is niet eerlijk en het is goed om je kinderen hiervan bewust te maken. Maar zolang zij blij zijn met wie ze zijn en weten wie ze zijn kunnen ze hier boven staan en oprecht gelukkig zijn. En dat is toch wat we willen voor onze kinderen?!

 

 

 

2 Comments on De kracht van weten wie je bent

 1. Dagmar
  mei 4, 2018 at 7:45 am (2 jaar ago)

  Supermooi stuk Esmee!

  Beantwoorden
  • Esmée
   mei 7, 2018 at 6:34 am (2 jaar ago)

   Dank je wel Dagmar :))

   Beantwoorden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.