Het dertigers dilemma, tot voor kort had ik geen idee wat het was. Je wordt met die term om de oren geslagen alsof het niets is maar totdat je zelf dertig wordt zal het je een worst wezen. Een soort ver van je bed show, onnozel gebazel van yuppen met te veel geld die even niet meer weten wat voor nieuwe gadget ze nu weer moeten kopen. Of bij welke nieuwe hotspot ze  de “vrij-mi-bo moeten houden” ( sowieso snap ik die hele vrijdagmiddagborrel niet) en of ze de maaltijd via Hello-Fresh of AH moeten bestellen. Zo voelde het voor mij tenminste, als klinkklare onzin.

Totdat ik zelf -ineens- dertig werd. Het gebeurde niet meteen, het dertigers dilemma sloop als een dief in de nacht bij mij naar binnen. Keek eerst een tijdje rustig rond, observeerde om anderhalf jaar later genadeloos toe te slaan. Vanuit het niets, zo voelde het. Ineens begon ik over van alles te twijfelen; over mijn werk, mijn levenswijze, mijn hobbies, mijn toekomst en ga zo maar door. Alles was Twijfel. Met een hoofdletter T. Ik martelde mij zelf met waarom  en “wat-als” vragen. Waarom had ik de opleiding tot Theaterdocent gedaan en niet tot dansdocent of journalist? Wat als ik later spijt krijg van keuzes die ik nu maak en waarom ga ik niet alsnog een andere opleiding volgen? Gek werd ik er van. Totaal gestoord. Ik leek in een neerwaartse spiraal te zijn terecht gekomen waarin al die vragen, soms relevant vaker irrelevant mij steeds meer met de vloer gelijkmaakte.

Poeh, klink lekker depressief zo. Maar laten we eerlijk wezen. Werken, twee kleine kids en een relatie combineren is niet zo maar iets. Ja we doen het allemaal als werkende avontuurlijke moeders- die thuis tegen de muren op zouden vliegen- al die borden tegelijkertijd omhoog houden. Maar feit is dat we geen beroepsjongleurs zijn. En als we dan óók nog eens dertig worden, het moment waarop je kennelijk na gaat denken over je verdere toekomst en je leven zoals het nu is, kan het gewoon. even. te. veel. zijn. Yup of geen yup. En dat is niets om je voor te schamen. Zelfs niet als je, net zoals ik, altijd gedacht hebt dat het dertigers dilemma niet echt bestond. Geloof mij, het is er in allerlei vormen en maten en als het je pakt en van je hoofd een doolhof maakt trek dan aan de denkbeeldige bel van bijvoorbeeld een loopbaancoach. Eén gesprek met zo’n fijn luisterend oor met visie heeft mij al zoveel inzicht gegeven dat ik nu al durf te zeggen ” Dat dertigers dilemma is een mug verworden tot een olifant” wij zijn sterker dan dat!

Ook op zoek naar een goede loopbaancoach?

http://www.psymind.nl

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.