Elk jaar doe ik samen met mijn jongens mee aan de Edukans schoenmaatjes projectactie. Je versierd een schoenendoos en vult die vervolgens met schoolspullen, verzorgingsartikelen en wat speelgoed voor een leeftijdgenoot in een ontwikkelingsland. Een mooie manier om onze kinderen bewust te maken van hoe de wereld in elkaar zit. En hoe wij, met een klein gebaar, de wereld een klein stukje beter kunnen maken.

Als klein meisje al vond ik onrecht en ongelijkheid verschrikkelijk. Je kent ze vast nog wel, die Unicef reclames waarin kindjes met hongerbuikjes ten toon werden gesteld. Mijn kindermaagje draaide zich om en dikke kindertranen rolde over mijn wangen. ” Ik hoef geen zakgeld meer mama”, huilde ik. ” Stuur al mijn geld maar op naar die kindjes.” Als er toen iets dergelijks was geweest als de Edukans schoenmaatjes actie, had ik daar zeker aan mee gedaan

Nu, jaren later is dat gevoel niet veranderd. Onrecht en ongelijkheid, nog steeds kan ik er niet tegen. En omdat wegkijken of passief zijn niets helpt moet je er iets aan doen. Ook al is het maar een druppel op een gloeiende plaat.

Edukans 

Edukans is een organisatie die zich al jaren inzet voor de ontwikkeling van kinderen. Eerst in Nederland en nu in ontwikkelingslanden. Edukans werkt aan kleine en grote onderwijsprojecten in -zoals gezegd- ontwikkelingslanden en zorgt voor goed opgeleide leraren, veilige scholen, betrokken ouders en passende beroepsopleidingen. 

Edukans schoenmaatjes actie

Eén van de projecten die Edukans organiseert is het schoenmaatjes project. Een heel mooi project waar ik samen met mijn jongens al een aantal jaar aan mee doe.  In het kort: je versiert een schoenendoos en vult deze met schoolspullen, toiletartikelen en wat klein speelgoed voor een kind in een ontwikkelingsland.

Nieuw, Schoenmaatjes Connected

Dit jaar komt Edukans met iets nieuws; Schoenmaatjes Connected. Je betaalt 0,50 cent extra om een bericht mee te sturen voor het kind dat jouw versierde schoenendoos ontvangt en krijgt dan een digitaal bericht van hem of haar terug. Hoe leuk is dat. Zo zien je kids wie de schoenendoos die zij met zoveel liefde hebben samengesteld krijgt en zo krijgt de eerst misschien wat abstracte ontvanger een echt gezicht. I love it. 

Onze schoenendozen zijn al gevuld en onderweg naar ons schoenmaatje. Doe jij ook mee?

Be kind

Ik ben heel erg voor liefdadigheid. Niet alleen voor mensen in ontwikkelingslanden maar ook juist voor mensen in ons eigen land. Elk jaar rond kerst doen wij Random Acts of `Kindness. Wat doe jij voor een ander?

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.