Je kent ze wel, van die pinterest perfect bento box lunches. Compleet met grappige wiebeloogjes, fruit in de vorm van een hartje en verschillende vakjes waar alle yummy hapjes in gaan. Deze bento box lunches zijn een feestje om naar te kijken. Hoe leuk moet het zijn om zo’n prachtige lunch mee naar school te krijgen! Nu de voorjaarsvakantie zo goed als voorbij is gaat bij ons het roer om. Wij gaan aan de bento box. Maar Hoe maak je een bento box lunch eigenlijk? Gastblogger Nancy van Love your Lunhbox vertelt je stap voor stap alles wat je moet weten om aan de slag te gaan met een bento box lunch.

bento box lunch

Gastblog: Hoe maak je een bento box lunch?

Ik ben Nancy, een creatieve moeder van 2 kinderen en founder van @love_your_lunchbox Toen onze oudste naar de basisschool ging, wist ik meteen dat ik bento lunchtrommels voor hem ging maken. Vroeger keek ik heel graag naar Japanse anime waarin bento vaak voorbij komt. Ik vond het er altijd zo schattig en mooi uitzien.

Op de meeste basisscholen hier hebben ze een continuerooster en de tijd om te lunchen is dus kort. Nu is onze oudste geen vlotte eter maar door meerdere kleine hapjes mee te geven gaat de trommel toch leeg! Het is ook ideaal voor kieskeurige eters! En ze eten een veelzijdige en gezonde lunch.

Wat is bento

 • Bento komt uit Japan en betekent letterlijk ‘lunch’
 • Een bento box lunch bestaat officieel uit twee delen koolhydraten, een deel eiwit en twee delen fruit of groenten. Zo maak je de lunch veelzijdig, gevarieerd en gezond.
 • De lunch zit in een bento box ( vaak met aparte vakjes) en is leuk opgemaakt. Daardoor wordt het voor kinderen aantrekkelijk om ook nieuwe dingen te proeven.

Hoe maak je een bento box lunch

Allereerst begin je met het aanschaffen van een bento lunchbox. Ik koos voor de Yumbox. Deze heeft een tray met 4 of 6 vakken. Alle vakjes worden apart afgesloten zodat alles mooi op zijn plek blijft.

En een mooi voordeel: je kan het ’s avonds al klaarmaken! Fruit verkleurt niet en alles blijft vers! Ideaal als je niet zo heel veel tijd hebt. Wil je een gewone Mepal trommel gebruiken?  Dat kan,met cupcakevormpjes maak je ook snel leuke vakjes!

bento box lunch

De bento lunch box vullen

Voor inspiratie heb ik veel op instagram rondgekeken en werd ik lid van een community op facebook. Je vindt daar heel erg veel ideeën. 

Bij het vullen van de trommel, kijk ik zelf vooral naar wat mijn kind lekker vindt. Daar maak ik dan een selectie uit. En soms probeer ik gewoon wat nieuws en zie ik vanzelf wel of het weer terug komt of opgegeten wordt.

Ook lekker voor in de bento box lunch zijn deze havermout-pannenkoekjes!

Er zijn zoveel dingen waarmee je zo’n lunchtrommel kan vullen! Denk aan:

 • Brood
 • Fruit
 • Rauwkost
 • Noten
 • Wraps
 • Kwark/yoghurt
 • Gedroogd fruit
 • Kaas/worst
 • Pasta
 • Ei

Het versieren van de bento lunch box

Het leukste van zo’n bentobox vind ik het opmaken. Ik probeer er dan vaak echt een feestje van te maken. Maar ze krijgen vaak ook gewoon een boterham met pindakaas thuis, wat ze ook graag lusten!

Inmiddels heb ik een hele selectie thuis aan prikkertjes, uitstekers etc. Deze zijn heel handig om snel een leuk effect te creëren in je bento box lunch. Ik let ook vaak op het thema dat ze op school behandelen en probeer daar dan op in te spelen.

Wat heb je nodig om de bento lunch box mee te versieren

Met oogprikkertjes heb je al snel een heel leuke boterham of grappige tomaatjes! En met sandwichuitstekers heb je ook snel iets heel mooi gecreëerd. Een ei kan je koken en in een eivorm doen. Hoe leuk is dat? Een gekookt ei in de vorm van een beer of een hartje!

Maar ook zonder al die spulletjes komt je al een heel eind! Je kan fruit in leuke partjes snijden, een kommerkommer in ribbels snijden of maak gebruik van cupcakevormpjes.  Winkels als Flying Tiger hebben regelmatig leuke uitstekers en eivormen liggen voor heel weinig. Alle moeders hebben vast wel wat koekjesuitstekers in de la liggen. Zo steek je al snel je boterham of plakjes komkommer in een leuke vorm.

bento box lunch

Hoeveel tijd kost het maken van een bento box lunch

Veel mensen denken dat ik ontzettend veel tijd kwijt ben met zo’n lunch maken. Maar eigenlijk valt dat reuze mee. Ik ben vaak in een kwartiertje klaar. Dat doe ik vaak ’s avonds en leg het in de koelkast, dan kan het ’s ochtends koud mee. Onze zoon is elke dag weer nieuwsgierig wat er in zit!

Inmiddels is het een echte hobby voor mij geworden. Ik heb vorig jaar een instagram account gemaakt speciaal voor kinder bentolunches. Hier probeer ik weer andere ouders te inspireren voor leuke lunchtrommels. Ook ben ik bezig met het opzetten van workshops.

Nu je weet hoe je een bento box lunch maakt, wens ik je veel plezier met het creëren van een bento lunch voor je kid(s). Ga jij er mee aan de slag en welke bento box ga je bestellen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.