Hoe maak je genoeg tijd voor je gezin en jezelf?

Hoe maak je genoeg tijd voor je gezin en jezelf? Die vraag krijg ik regelmatig te horen.” Hoe doe je dat nou toch allemaal?”. “Hoe combineer je je werk als zzp’er, je blog, je gezin en je vriendinnen nou met elkaar?”  Hoe maak je  genoeg tijd voor je gezin en jezelf?  Deze vraag krijg ik van vriendinnen maar ook van andere moeders via Instagram of op events die ik bezoek. In dit artikel geef ik je 3 tips die er voor gaan zorgen dat jij straks ook genoeg tijd voor je gezin en jezelf kan maken.

Hoe maak je genoeg tijd voor je gezin en jezelf

Hoe maak je  genoeg tijd voor je gezin en jezelf?

Een goede vraag hoor: Hoe maak je genoeg tijd voor je gezin en jezelf? Wat voor mij genoeg is, hoeft voor een ander niet genoeg te zijn. Waar de ene moeder meerdere keren per week uit eten wil met (bijvoorbeeld) haar partner, kan de ander genoeg hebben aan één keer per maand. Wat genoeg is, is dus per persoon verschillend en alleen jijzelf kan dat aanvoelen..

Ik verdeel mijn vrije tijd over

  • gezin
  • Mijn liefde
  •  vrienden

Tip 1:Family First

Yes, mijn gezin staat boven aan mijn lijstje. Het allerliefst ga ik met z’n allen op pad. Nieuwe steden ontdekken, naar een museum, picknicken, op vakantie of thuis spelletjes doen. Zolang we écht tijd samen doorbrengen is het goed. Daar word ik blij van, krijg ik energie van. Als ik te weinig quality time heb met mijn kids & man samen word ik daar echt ongelukkig van. 

Maar waar sta jijzelf dan in dit lijstje? Goede vraag, keep on reading, daar kom ik later in dit artikel op terug.


Een ochtend zonder stress? Het is mogelijk. Ik geef je 5 tips.


Tip 2:Weet wat je gelukkig maakt

 Hoe maak je genoeg tijd voor je gezin en jezelf? Als je relatief weinig vrije tijd te besteden hebt is het belangrijk om te weten wat jou echt gelukkig maakt. Waar krijg je energie van? Ga dat doen. Is jouw batterij na een avondje dansen met vriendinnen weer helemaal opgeladen? Zorg dan dat je daar tijd voor vrij maakt. 

Naast weten wat je gelukkig maakt is het ook belangrijk te weten wie je gelukkig maakt. Toch afspreken met die vage kennis voor een kopje koffie terwijl je er eigenlijk niet zo heel veel zin in hebt? NIET DOEN. Tijd is kostbaar weet je nog. Besteed je tijd aan mensen die je echt lief hebt en waar je graag bij in de buurt bent.

Hoe maak jegenoeg tijd voor je gezin en jezelf?

Foto is gemaakt bij de Matcha Bar

 Tip 3: Plan, maar laat ook tijd vrij voor het spontane

Plannen is geen overbodige luxe. Wil je heel graag een keer met je gezin naar Texel. Dan moet je dat plannen. Je moet immers een boot nemen, bedenken wat je gaat doen als je op het eiland bent, eventueel een hotelovernachting boeken,enzovoort. 

Plan de grotere events, zoals vakanties, weekendjes weg of avondjes uit waar oppas of afstemming met bijvoorbeeld je partner voor nodig is. Maar laat ook genoeg vrij voor het spontane. Voor het ” het is mooi weer zullen we naar het strand rijden en daar uit eten gaan” of voor de uitnodiging van je moeder om samen ergens te lunchen. Hoe leuk is het om onverwacht dit soort fijne dingen te kunnen doen.


Op zoek naar inspiratie voor leuke lunchtentjes in Amsterdam? Ga eens lekker lunchen bij Nata Lisboa of bij Melksnor met je kids.


Hoe maak je genoeg tijd voor je gezin en jezelf?

Tip 4: Sta je er alleen voor?

Ook als je er alleen voor staat als moeder is het fijn om ruimte te laten voor het spontane. Lastminute oppas vinden is misschien super moeilijk maar samen met je moeder én je kid lunchen is ook heel waardevol en minstens net zo fijn. Misschien zelfs wel fijner. Mijn moeder stond er alleen voor en nam mij regelmatig mee naar dit soort uitstapjes. Ik vond het geweldig als kind.

Tip 5: Laat de boel, de boel

Dit is misschien wel de meest waardevolle tip. Laat de boel, de boel. Laat de was die op je wacht in de wasmand maar even wachten, de planken die afgestoft moeten worden kunnen morgen ook afgestoft worden. De mailtjes van je collega kunnen wachten. Alles kan wachten. Behalve het leven.

Ga er op uit met de mensen van wie je houdt, pluk de dag. Maak nieuwe herinneringen en koester de mooie momenten. Leef vandaag. Morgen is je niet beloofd.

Tip 6: Vergeet jezelf niet

Oké, nog één tip dan. Vergeet in alle leuke dingen die je doet met al die leuke mensen, jezelf niet. Neem tijd voor jou. Even niemand anders om je heen dan je eigen gedachten. Pak dat boek waar je twee maanden geleden al in wilde beginnen, was je haar, lak je nagels. Schrijf in je dagboek. Vergeet je zelf niet.

Hoe maak je genoeg tijd voor je gezin en jezelf? Ik ben benieuwd hoe jij dat doet. En vind je dat je genoeg tijd voor je gezin en jezelf hebt? Laat het mij weten in een berichtje hier onder.   

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.