Hoe zorg je voor minder stress tijdens jouw ochtendroutine met kids? Zodat je je dag  gezellig kan beginnen  in plaats van met gehaast en met gesnauw? Een ochtendroutine met meerdere kinderen zal altijd aanpoten blijven maar met deze 5 tips maak je het jezelf en je gezin een stukje makkelijker

In de schoolvakanties is die ochtendroutine met kids altijd zo lekker rustig; geen wekker die gaat, geen snel-snel aankleden, geen broodtrommels maken, geen stress. Wat een verademing. Iedereen kan alles op zijn gemak doen en dat komt de sfeer ten goede. Mama neemt nog een latte terwijl de kids al meteen fijn aan het spelen zijn. Of ( oké vooruit) nog even wakker worden met hun favoriete serie op televisie.

ochtendroutine met kids

Help mijn kind treuzelt zo

Sommige kleintjes zijn van nature treuzelaars. Het duurt een eeuwigheid voordat de sokken worden aangetrokken en voor je gevoel duurt het nog langer voordat er aanstalten gemaakt wordt om de tanden te gaan poetsen. Ook ik heb er een vrolijke treuzelaar tussen zitten en was vroegah zelf – volgens mijn moeder_ ook niet de snelste ‘ s ochtends. Doe je niets aan, boos worden heeft geen zin dus ” you better work with it”.

Ben jij het ook zo zat om ‘ s ochtends de deur uit te vliegen en wil je minder stress? Ik geef je hieronder 5 tips om de stress te verminderen tijdens de ochtendroutine met kids. Met als belangrijkste tip; organisatie.

          1.            Organiseer alles van te voren

 • Opgeruimd huis, opgeruimd hoofd. Als je ‘ s avonds moe bent kan het verleidelijk zijn om de boel de boel te laten. Toch kan je beter zorgen voor een huis dat aan kant is. Ruim de keuken op zodat het werkblad leeg is en je tijdens je ochtendroutine overal makkelijk bij kan. Geef alles een vaste plek, geen gezoek meer naar die verdraaide huissleutels.
 • Leg de outfit voor de volgende dag alvast klaar. Of laat jouw kids dat zelf doen. Scheelt gezoek naar die enen favoriete broek of die mooie jurk
 • Broodtrommels, maak alvast klaar wat je van te voren klaar kan maken. Kies voor fruit dat niet makkelijk in een broodtrommel past zoals een mandarijn. Deze hoef je dan van te voren niet te schillen en hij droogt niet uit. Geef je appeltjes mee, doe er dan wat citroensap over. Dit voorkomt dat de appels bruin worden en je kan ze de avond tevoren alvast bereiden. Geen gepiel ‘ s ochtends. Geen stress tijdens de ochtendroutine.
 • Dek de ontbijttafel alvast.
 • Maak kant en klare tassen; een vaste gymtas, een vaste zwemtas, een vaste schooltas. Zo hoef je in de ochtend niet alles bij elkaar te rapen als je kind gym heeft. Ook hiervoor geld weer; vaste plek.

ochtendroutine met kids

       2.                    Sta op tijd op

 • Bedenk hoeveel tijd je nodig hebt ‘ s ochtend om jezelf klaar te maken en wees kritisch. Als je 10 minuten plant om te douchen kan je ook maar 10 minuten douchen… 
 • Bedenk hetzelfde voor je kinderen. Hoeveel tijd hebben zij nodig om te douchen, haren te doen, aan te kleden etc. tijdens de ochtendroutine.
 • Snoozen is vragen om problemen.

      3.                 Maak het aangenaam

 • Wat heb jij als mama nodig om in een goede bui te komen ‘ s ochtends? Een korte meditatie terwijl je nog in bed ligt? Of een inspirational podcast? Een kopje thee in alle rust voordat het gezin ontwaakt? Maak het jezelf zo aangenaam mogelijk,  zodat je het ook voor je kinderen fijn kan maken. Voor jezelf zorgen als moeder is geen overbodige luxe, het is een must en alleen op die manier kan je de moeder zijn voor je kinderen die je wil. Let wel, al deze extra dingen, neem je mee in de berekening die we hier boven bespraken.
 • Muziek doet wonderen. Ik vind het heerlijk om tijdens mijn ochtendroutine met mijn kids een playlist van spotify op te zetten. Iets rustgevends als coffehouse music doet wonderen voor ons. 
 • Neem de tijd om wakker te worden. Probeer eens alleen wat sfeerlichtjes aan te doen en niet meteen die felle lamp. Geeft echt een ander gevoel. No stress weet je nog.

      4.             Pick your battles

 • Ga uit van een van de vuistregels van positief opvoeden: mijn kind doet zijn/haar best. Valt er een beker thee om, vervelend maar so be it. Je kind doet het vast niet express. Pak even een doekje of laat je kleine smurf het zelf opruimen.
 • Treuzelaars? Tien keer zeggen “opschieten” heeft geen zin, echt niet.  Dus betrek de kleine treuzelaar er bij en gebruik wij in plaats van jij. Bijvoorbeeld: niet jij moet opschieten maar wij moeten nu wat sneller doen. Geeft een beter gevoel voor beiden.
 • Vermijd ruzies tijdens de ochtendroutine met kids. Doet je kind iets dat niet door de beugel kan? Bedenk een manier waarop je je kind terecht wijst die past binnen de tijd. 10 minuten op de kamer moeten zitten kan ervoor zorgen dat je straks tijd te kort komt omdat er nog geen tanden gepoetst zijn enzovoort.

Ochtendroutine met kids

    5.        Screen free

 • Geen schermen. Niets. Nada. Televisie zorgt voor onrust en werkt laat komen en discussies in de hand. 
 • Maak tijd voor elkaar, luister naar elkaar, connect. Vraag je kids en laat hen aan elkaar of aan jou vragen wat deze dag brengen gaat. Waar kijk je naar uit en wat vind je moeilijk? Een warm hart zorgt voor een goed begin van de dag.    

Ochtenden met kleine kinderen zullen altijd hectisch blijven. maar met deze tips maak je jouw ochtendroutine met kids minder hectisch. Minder gehaast en minder gestresst. Ja lieve mama’s er zit niets anders op dan ons er aan over te geven en terwijl we dat doen kunnen we er net zo goed van genieten. 

               Geniet

 • Het is een nieuwe dag. Je bent wakker geworden en je kinderen ook. Wees dankbaar.
 • Relativeer. Gaat er iets mis, verslaap je je, zijn je kids met het verkeerde been uit bed gestapt? Jammer, morgen zal het beter gaan.
 • Kijk naar de koppies van je kroost. Ben je niet ontzettend bevoorrecht om hun mama te zijn. Geniet van ze. Voor je het weet zijn ze groot.   

Hoe ziet jouw ochtendroutine er uit? Deel met mij in de comments!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.