De eerste écht lekkere dagen van het jaar hebben we al achter de rug. Wat was het ineens stralend weer de afgelopen week. Strak blauwe hemel en een heerlijke temperatuur. En zat leuke activiteiten om buiten te doen met de boefjes. Ik voelde mij op vakantie in eigen tuin. Loungebankje, parasol en de bbq aan, wat wil je nog meer? Oh ja, een zwembadje natuurlijk, voor de kids.  Had ik dat niet ergens opgeborgen vorig jaar? In de schuur volgens mij, in een vuilniszak. Mooi, tover ik dat badje tevoorschijn, even vullen met water en het plezier is compleet. Dacht ik. 

Schimmel

Inderdaad, dat dacht ik. Want toen ik het zwembadje uit de vuilniszak haalde en openvouwde bleek het vol te zitten met schimmel. Yek. Dreft en een schuursponsje mochten niet baten en zelf met chloor kreeg ik die smerigheid niet weg. Er zat niets anders op dan een nieuw zwembad te kopen en het oude in de vuilnisbak te kieperen. Opgeruimd staat netjes. 

Onderhoud

Maar hoe onderhoud je zo’n opblaasbaar zwembadje nou eigenlijk? Hoe zorg je er voor dat als het een paar dagen minder stralend weer is en je het badje opbergt dat het niet in een mum van tijd beschimmeld? En wat doe je eigenlijk tegen al die meuk die je na een dagje waterpret in je zwembad hebt drijven? Zand, haar, takjes, gras en insecten. 

Er ging een wereld voor mij open toen ik op online op onderzoek uitging. Serieus. Er is heel veel op de markt om zwembaden in de tuin te onderhouden. Van filters tot chloorsets. Ik had al bijna een filter besteld toen bleek dat die  voor kleinere opblaasbare zwembaden helemaal niet geschikt zijn. En ook de chloorsets kan je niet gebruiken omdat er geen pomp in het zwembadje zit en er dus niet genoeg circulatie is. Er zijn helaas dus maar drie dingen die je kan doen om de zwembad ervaring zo positief mogelijk te maken.

Must-do’s 

 • Zwembadhoes

Koop bij de aanschaf van een opblaasbaar zwembad meteen een passende hoes. Zo hou je ongewenste bezoekers zoals; torren, muggen, vliegen, oorwurmen, vogelpoep en andere dingen die door de lucht vliegen of over de grond kruipen uit het water. Wel zo prettig. Deze hoezen kan je vaak meteen kopen bij de aanschaf van het zwembadje. Geen overbodige luxe lijkt mij. Maar zelfs met een hoes moet je het zwemwater regelmatig ( ik ververs het om de dag)verversen, je wil niet weten wat er allemaal achterblijft in het water..

 • Voetenbadje

Zet bij het zwembad een teiltje met water neer waar de kids hun voetjes in kunnen afspoelen alvorens ze het zwembad in springen. Zo nemen ze minder zand etc. mee het zwemwater in. 

 • Tuinslang die op de keukenkraan past

Het is wel zo lekker als het water in het badje niet te koud is. Check of je tuinslang op je keukenkraan past en lang genoeg is om de afstand van de keuken naar de tuin (of balkon) te overbruggen. Scheelt weer heen en weer lopen met teiltjes warm water.

 • Laten drogen

Wil je het zwembad opbergen? Laat het dan in de zon drogen en zorg ervoor dat het zwembad écht droog is. Doe eventueel wat talkpoeder in de hoeken van het bad om schimmel tegen te gaan. En berg het in een droge ruimte op. Dus niet in de schuur (zoals ik deed) waar het vaak nog wel vochtig kan zijn.

 

 

 

4 Comments on Hoe houd je een opblaasbaar zwembad schoon

 1. floor
  juli 29, 2016 at 7:18 pm (3 jaar ago)

  Super goede tips! Thanks. Hoop dat het nog even duurt voordat we het badje moeten opruimen. Die van ons moet uberhaupt nog opgezet worden.
  gr Floor

  Beantwoorden
  • Chichibu
   juli 30, 2016 at 1:16 pm (3 jaar ago)

   Haha, ja wij hopen ook nog op een mooie augustus maand. Maar nu staat ‘t badje wel weer even in de schuur.
   Fijne zomer
   xoxo
   Esmée

   Beantwoorden
 2. Lisanne
  februari 4, 2017 at 3:21 pm (3 jaar ago)

  Het gebruik van zwembadchloor raad ik ook aan. Dit zorgt voor het schoon houden van water. Doe dit wel in een drijver, want anders bijt het uit in de liner

  Beantwoorden
  • Esmée
   februari 6, 2017 at 7:26 pm (3 jaar ago)

   ook voor een opblaasbaar bad?

   Beantwoorden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.