De muis en de muur, een prentenboek om aan de collectie van je mini toe te voegen, als je van mooie prentenboeken houdt.Dit boek is niet alleen mooi vorm gegeven maar heeft ook een krachtige boodschap, voor jong en ouder. In deze review “De muis en de muur” lees je wat die boodschap is. 

De muis en de muur

Review “De muis en de muur”

Het prachtige prentenboek “De muis en de muur”  (little Mouse and the red wall) is vertaald vanuit het Engels en vertelt het verhaal van muis. Muis leeft samen met zijn vrienden leeuw,beer, kat en vos tussen vier rode muren. Niemand wist hoe de muur er gekomen was. Hij was er gewoon en niemand vroeg zich af waarom. Behalve kleine muis. 

Muis zijn vrienden willen niet weten wat er achter de rode muur is. Ze zijn bang, houden niet van vragen stellen of zijn vastgeroest in oude gewoonten. Op een dag komt er een hemelsblauwe vogel, een vredesduif, van over de muur naar de plek waar muis woont met zijn vrienden. De vogel neemt muis mee, over de muur, en muis komt terecht in een wereld vol geuren en kleuren.

Krachtige boodschap

Als muis al het moois ziet dat bestaat achter de rode muur roept ie uit: ‘Wat mooi!’ “Ik dacht dat het donker was achter de muur en leeg en heel gevaarlijk’. Waarop Hemelsblauwe vogel antwoord:

Het is maar hoe je het bekijkt. 

Jij hebt nieuwsgierige ogen.

Die zien veel.

Ze kijken dwars door dikke muren heen.

Maar bange ogen durven niet te kijken.

Die zien niets.

Muis is zo enthousiast over wat hij heeft gezien aan de andere kant van de muur, dat hij het aan de andere dieren wil vertellen. Maar als ze terug komen, is de rode muur ineens weg. Als muis vogel daarop attendeert antwoord vogel dat hij daar nog nooit een muur heeft gezien. ‘Ik zei het toch? Het is maar hoe je het bekijkt.’ Kleine muis begreep wat hij bedoelde.

Heb jij misschien mijn olifant gezien?” en “Het kartonnen kasteel” zijn ook echte Must Reads.

De muis en de muur

De Muis en de muur

Wauw, wat een boodschap. Ik was er echt even stil van. Wat ik zo knap vind aan dit verhaal is dat het heel veel zegt zonder te veel te zeggen. De boodschap die ik uit dit boek haal is dat wij met een open blik naar elkaar en naar de wereld om ons heen moeten blijven kijken. En zouden moeten handelen vanuit liefde en niet vanuit angst.

Dit verhaal geeft openingen om met je kinderen te praten over angst en over liefde. Over “de ander” en zij die “anders” zijn dan wij. Want wanneer is iemand eigenlijk anders? En hoe ga je om met mensen die anders zijn dan jij? En heeft jouw kind zich wel eens anders gevoeld dan anderen?

Tegelijkertijd laat het boek mij ook over deze vragen nadenken, over hoe ik naar de wereld kijk. En over hoe mijn blik door bijvoorbeeld de beeldvorming in de media al dan niet gekleurd raakt, in de vorm van een rode muur.

De auteur schreef voor in het boek: Voor iedereen die geen angst kent – en voor een wereld zonder muren.

Dus, als jij je hierin kan vinden? Dan is dit boek een Must Have. Voor je mini én misschien nog wel meer voor jou!

Muis en de muur, geschreven door Britta Teckentrup, uitgegeven door Gottmer en onder andere te koop bij bol.com.

 

 

 

 

 

2 Comments on Review: De muis en de muur

 1. Saskia
  april 3, 2018 at 12:12 pm (2 jaar ago)

  Leuke review en zeker leuk om verder over na te denken!
  Nice om te geven ook!
  Love it

  Beantwoorden
  • Esmée
   april 4, 2018 at 7:35 pm (2 jaar ago)

   Hey Saskia!

   Thanks.
   Leuk dat je mijn blog hebt gelezen.
   xx

   Beantwoorden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.