Sinds ik mijn game aan het ‘upsteppen’ ben als momboss, lees ik steeds meer business gerelateerde boeken. And I love it. Uit elk boek leer ik wel wat nieuws, haal ik inspiratie én motivatie. Een soort van ‘schop onder mijn kont’ op afstand. In deze review van Get Your Shit Together, geschreven door Sara Knight, vertel ik je wat dit boek mij gebracht heeft en deel ik de (voor mij) belangrijkste tips uit Get Your Shit Together.

review van Get Your Shit Together

Review van ‘Get Your Shit Together’ – Sara Knight 

Sara Knight, bekend van het boek ‘The life Changing Magic Of Not Giving A F*ck’ met als ondertitel: ‘How to stop spending time you don’t have with people you don’t like, doing things, you don’t want to’ , heeft een tweede boek uitgebracht: ‘Get Your Shit Together’.

Geschreven op dezelfde eigenwijze manier als haar eerste boek. En net zo recht voor zijn raap. Een tikkeltje over de top misschien maar met een belangrijke boodschap voor iedereen die zijn leven naar een next level wil tillen. Get Your Shit Together.

Key takeaways

Een key takeaway is een feit, punt of idee dat je het meest is bijgebleven. Hoewel ik het grootste deel van het boek de moeite waard vind om te lezen, omdat Sara Knight ook haar persoonlijke reis naar succes deelt, zijn er twee tips die mij zijn bijgebleven. En die ik meteen ben gaan toepassen in mijn werkroutine. 

Strategie, Focus, Doorpakken. Review van Get your ShIt Together

Volgens Sara Knight zijn deze drie dingen essentieel als je wil ‘winnen in het leven’. Want met in deze drie stappen krijg je je Shit op orde. En pas als je je Shit op orde hebt kan je winnen in het leven.

  • Een strategie vaststellen; bepaal je doel en maak een plan om dat doel in een aantal kleine, gemakkelijk te voltooien stappen te bereiken.
  • Focussen: maak tijd vrij om elke stap te voltooien.
  • Doorpakken: doe alles wat nodig is om die stappen te kunnen afvinken.

Strategie, Focus, Doorpakken dus, ook wel de Get Your Shit Together(GYST) methode genoemd.

Sara Knight vergelijkt, in Get Your Shit Together deze drie stappen: Strategie, Focus, Doorpakken met je sleutels ( zowel de figuurlijke als de letterlijke sleutels), je telefoon en je portemonnee. Zo zegt ze dat je ‘Shit op orde krijgen’ net zoiets is als altijd weten waar je sleutels, telefoon en portemonnee zijn. Als je die drie voorwerpen tot je beschikking hebt, kun je grotere dingen doen, zoals de deur open doen, Chinees bestellen of een buskaartje kopen. Het zijn, volgens Knight, onmisbare elementen in je leven. “Als iemand mij vertelt dat hij één of meer van die drie dingen niet kan vinden, denk ik altijd: jij moet echt je shit op orde krijgen.”

Die boodschap voelde ik. Ik ben namelijk ALTIJD één van die drie dingen kwijt. Zou dat de reden zijn dat ik mijn shit nog niet op orde heb?

Review van Get your Shit Together

Must- Do List. Review van Get Your Shit together

De tweede key takeaway die ik met je wil delen in deze review van Get Your Shit Together is die van de must-do list.

Volgens Sara Knight zou je per dag drie lijstjes moeten maken. Je begint met een to-do lijstje. Daarop zet je alle Shit ( om met Sara te spreken) die je moet doen. Vandaag, morgen of volgende week.

Vanuit je to-do lijstje maak je een prioriteiten- lijstje.  Daarop zet je alle to-do’s die prioriteit hebben. Staat er op je to-do lijstje bijvoorbeeld dat je een afspraak moet maken bij de kapper voor over drie weken, dan is dat geen prioriteit. You get the point, right?

Neem vervolgens je prioriteiten-lijstje en kijk welke van de ‘prio’s’ ook echt vandaag uitgevoerd moeten worden. Deze zet je op je must-do list. 

Zo voorkom je dat je door alle to-do’s, de must-do’s niet meer ziet, en maar wat aan gaat lopen “to-do-en” om het maar van je lijstje af te kunnen vinken. Waarbij je de must-do’s vergeet of met opzet uit de weg gaat, omdat de must-do’s niet altijd de leukste dingen zijn om te doen. Klinkt logisch allemaal toch? Je shit op orde krijgen is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Je moet het gewoon gaan DOEN.

Dit waren mijn twee key takeaways uit Get Your Shit Together van Sara Knight. Wat zijn jouw meest waardevolle lessen die je uit een boek geleerd hebt?

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.