Seksuele weerbaarheid voor de allerkleinsten, het lijkt in Nederland nog niet echt geland te zijn. Bijna elke keer wanneer ik het er met andere moeders op school of in mijn directe omgeving over heb merk ik dat de meesten niet weten hoe belangrijk het is om je kinderen seksueel weerbaar te maken. Ook de kleintjes. Juist de kleintjes. Hoe jonger ze seksueel weerbaar zijn hoe beter ze voor zichzelf op kunnen komen als iemand over hun grenzen gaat. Maar hoe doe je dat eigenlijk, je kind seksueel weerbaar maken?

Maak het bespreekbaar

Ik ben geen professional op het gebied van seksuele opvoeding voor kinderen. Ik ben moeder. En ik wil dan ook mijn expertise als moeder met jullie delen. De informatie over hoe je met seksualiteit om moet gaan als ouders ( door bijvoorbeeld niet geheimzinnig te doen over naakt zijn, het beestje bij de naam te noemen en je kind vrij te laten zijn of haar eigen lichaam te ontdekken) laat ik aan de professionals over.

Naomi Dessaur is een kennis van mij en expert op het gebied van seksuele weerbaarheid voor kinderen en kindermishandeling.  Op haar blog en website vind je veel informatie en kan je je aanmelden voor verschillende cursussen en workshops omtrent deze thema’s.

Ik wil met jullie delen hoe ik mijn kinderen seksueel weerbaar maakt, wat voor mij als ouder en voor mijn kinderen werkt en waarom ik vind dat elke ouder dit zou moeten doen.

Niemand mag aan je komen als jij dat niet wil

Veel ouders zeggen dit tegen hun kinderen maar helaas is dit niet genoeg. Als we onze kinderen baden vertellen we ze dat hun lichaam alleen van hen is en dat niemand zomaar aan hun “badpakzone” mag komen. Daarmee bedoel ik de geslachtsdelen, billen en borsten. Heel goed om dit duidelijk te maken aan je kids maar daarnaast moet er nog meer gebeuren. Zo’n zin is vrij abstract voor de kleintjes. Ik zeg kleintjes want ook de kleintjes kunnen – hoe ziek het ook klinkt – in aanraking komen met seksueel misbruik. En echt niet altijd door een vreemde enge man, meestal niet zelfs. Meestal zijn het familieleden of kennissen die het doen.  Mensen met wie je kinderen een vertrouwensband hebben of tegen wie ze opkijken, mensen met een machtspositie, durf dan nog maar eens nee te zeggen als kleuter.

Lees voor

Gelukkig zijn er boekjes geschreven over dit onderwerp. Boekjes die jij als ouder aan je kinderen voor kan lezen en dit onderwerp op een laagdrempelige manier bespreekbaar maken.

Zelf heb ik twee boeken in huis 

Deze boekjes lezen we geregeld thuis. Niet voor het slapen gaan maar gewoon op een rustig moment. Beide boekjes zijn interactief en zetten de kids aan tot zelf nadenken en reageren. Voor de ouders geven beide boeken handvatten om een gesprekje te houden over dit onderwerp. Allemaal op een luchtige manier, geen zware kost.

Mijn advies is om er als ouder ook geen zware kost van te gaan maken. Behandel het onderwerp zoals je elk onderwerp zou behandelen. En lees het boekje geregeld voor. Kinderen hebben tijd nodig om nieuwe dingen tot zich te nemen, het zich eigen te maken en het zich te herinneren. Zodat ze – als ze eens in een nare situatie terecht komen- weten hoe ze kunnen handelen op het moment zelf of achteraf.

School en kinderopvang

Lieve papa’s en mama’s laat het seksueel weerbaar maken van je kindjes niet over aan school of de kinderopvang. Op de school van mijn kinderen wordt er namelijk niets mee gedaan. En hoewel ik sterk van mening ben dat juist een juf of meester veel positieve invloed kan hebben op een kind en seksualiteit op school besproken zou moeten worden vanaf de kleuterklas, is het onze taak als ouders om onze kinderen veilig te houden.

Veiligheid begint bij ons, papa’s en mama’s! Weet jij eigenlijk wat je moet doen om je kleintjes veilig te houden op drukke plaatsen?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.