Tori van Brian Elstak, een kinderboek met Surinaamse roots, ik stuit er op tijdens het wekelijkse bibliotheek rondje met mijn jongens. Er gaat meteen een warm gevoel door mij heen. Een soort van euforie; hoera, Nederland is weer een boek met bruine kindjes in de hoofdrol rijker. En hoe leuk is het dat dit boek daarbovenop ook nog eens de Surinaamse cultuur overbrengt?! Waar Tori over gaat en wat mijn jongens en ik er van vinden vertel ik je op dit mamablog.

De afgelopen tijd heb ik meer geschreven over prentenboeken met bruine kindjes in de hoofdrol en over multiculturele kinderboeken. En hoewel dit boek daar ook onder valt is het anders dan die andere boeken. Het heeft iets unieks, iets extra’s iets magisch.

mamablog itsesmee.com review Tori Brian Elstak

 Tori, een kinderboek met surinaamse roots

Tori betekent verhaal in het Sranang Tongo en de tori maakt een groot deel uit van de Surinaamse cultuur. Verhalen vertellen is deel van het leven in Suriname. Mythes, Sagen en Yorka tori’s: spookverhalen. Een van de bekendste tori’s vanuit de Surinaamse cultuur is Anansi. En daar doen de verhalen die Brian Elstak, in samenwerking met Karin Amatmoekrim opschrijft mij enorm aan denken. In positieve zin. Wij, hier thuis, zijn Anansi liefhebbers.

De Tori

De broers en zus: Cel, Bones en Zi zijn drie mensenkinderen die opgroeien op een eiland bij hun vader, Jean-Michel. Jean- Michel is een reuzenschildpad en een geweldig verhalenverteller. Een “tori-man”. Iedereen op het eiland is dol op de verhalen die Jean-Michel vertelt. Elke avond loopt heel het eiland uit om rond het kampvuur naar de tori’s van Jean-Michel te luisteren. 

Als Jean-Michel na lang aandringen van alle eilandbewoners en zijn kinderen besluit om zijn tori’s te laten bundelen tot een boek staat de sluwe en afgunstige Vos voor de deur. En laat Vos nou niet het beste voor hebben met Jean-Michel.

Mamablog itsesmee.com review over Tori

Review Tori, Brian Elstak

Vanaf bladzijde 1, of nee eigenlijk vanaf het bekijken van het kaft, word je meteen meegezogen in het verhaal. De visuals van dit boek zijn echt next level. Brian Elstak is beeldend kunstenaar en de illustraties die hij voor dit boek maakte zijn kunstwerken. Soms gemaakt met pen, dan weer met waterverf en ook in die toffe graffiti stijl ( ik noem het maar even zo) van Brian. De prenten brengen het verhaal in een vingerknip tot leven en worden hier thuis uitgebreid bekeken.

Ik merk aan mijn jongens (5 en 7) dat het ook echt de combinatie is die ‘m het doet. De combinatie van het verhaal en de illustraties. Het verhaal is fantasierijk en avontuurlijk en in zijn surrealisme zo ontzettend geloofwaardig voor kinderen. Hoewel de boys in het begin van het boek wel vroegen hoe het kon dat een schildpad mensenkinderen had, namen ze het al gauw voor lief en heb ik ze er daarna niet meer over gehoord.

Door de rijke fantasie en de levenslessen die in elk verhaal wel verpakt zitten blijft het spannend. Maar één hoofdstuk voorlezen voor het slapen gaan is lang niet genoeg en het kost mij dan ook echt moeite om mijn mannetjes er van te overtuigen dat ze nu echt moeten gaan slapen.

Dit kinderboek met Surinaamse roots heeft iets magisch. Het voelt als een schat. Het ziet er uit als een schat. Als iets dat heel bijzonder is en waar je voorzichtig mee moet zijn. Wauw Brian, wat zijn wij blij met zon kunstwerk als Tori. 

Ook op reis met Tori van Brian Elstak, koop het boek via dasmag

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.