Vanaf het moment dat je moeder of vader wordt verandert je leven. Dat weten we allemaal. Voordat de baby er is kan je je er niets tot weinig bij voorstellen maar vanaf het allereerste moment dat je de kleine poeperd in je armen houdt wordt het duidelijk. Leven Veranderd.

Een van de dingen die verandert is je vrijheid. En met vrijheid bedoel ik niet elk weekend dansen tot je er bij neervalt en ongelimiteerde etentjes buiten de deur. Ik bedoel gewoon je jas en je schoenen aan kunnen trekken -én die van je bébé natuurlijk- en de deur uitlopen. Die tijd is voorbij. Je moet aan zoveel meer denken nu.

Met de komst van nóg een kindje verandert er nóg meer (logisch) nu moet je namelijk voor jezelf (en vaak ook voor je partner, als het een man is dan, wij vrouwen zijn natuurlijk veeeeeeeel zelfstandiger haha) en je twee kindjes nadenken. Heb je alles ingepakt? Luiers, reservekleding, iets te drinken ( want je wil echt niet dat je peuter ineens dorst krijgt, er geen drinken voor handen is, en  je peuter besluit een woedeaanvalletje te krijgen in de auto terwijl je aan het rijden bent. STRESS) te eten ( want voor eten geldt het zelfde als voor drinken) etc.etc. Je gezin is nu een soort van mini bedrijf geworden en jij als moeder bent de manager. En misschien ook wel de artistiek directrice. Hoe meer kinderen, hoe meer planning er nodig is. Vooral als ze groter worden en bij vriendjes en vriendinnetjes gaan spelen, naar clubjes gaan en in het weekend kinderfeestjes hebben. Om er voor te zorgen dat je niet doordraait moet je plannen. PLANNEN. Plannen. Echt, geloof mij.

PLanner

Ik ben een slechte planner. Ik begin met plannen, vervolgens komt er iets tussen waardoor de hele planning in het water valt en ik achter de feiten aanloop. Ik haat dat. Naast een slechte planner ben ik namelijk ook een perfectionist (op onderdelen) en de perfectionist in mij kan niet zo goed dealen met een in het water gevallen planning. Het had namelijk zo mooi kunnen zijn.

Wat voor ons gezin het beste werkt is een planner waarin je genoeg ruimte hebt om alle bezigheden van iedereen in op te schrijven. Een planner die je op kan hangen. Want als zo’n ding op tafel ligt raakt het op een gegeven moment bedolven onder de lego, valt er een beker sap over heen of kan je je notitie niet meer lezen omdat er een kerrie vlek van de roti over heen zit. 

En dan moet ie ook nog eens kindvriendelijk zijn. Want het is wel zo fijn als de kids ook weten wanneer ze een feestje hebben of naar sport moeten.

Je kan natuurlijk zelf een planner maken, download een leuke template ergens online, en costumize met washi-tape. Maar welke werkende, sociaalleven hooghoudende supermoeder heeft daar nou tijd voor? Tegen de tijd dat al die bladzijden van het template uit je printer rollen had het eten al op tafel moeten staan.

De Family Survival Planner

De watte? De Family Survival Planner. Ja, hij bestaat. Toen ik in het leukste kinderboeken winkeltje van Amsterdam was zag ik ‘m liggen. Ik pakte ‘m op, bladerde er in en hoorde nog net geen ” Hallelujah”. Maar het was wel een hallelujah momentje. 

Deze planner gemaakt door Rinskje Koelewijn en Toni Westerberg heeft alles wat ik in een planner zoek! Weten wat deze planner zó geweldig en praktisch ( dat is feitelijk hetzelfde voor een moeder) maakt en waarom ik er zo fan van ben? Hou mijn youtube-kanaal in de gaten voor de vlog!

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.