Zzp’er en moeder zijn, hoe doe je dat? Als zzp’er ben je altijd aan het werk toch? En moeder ben je ook altijd toch? Hoe doe je dat dan, ondernemen en een gezin runnen? En hoe zorg je voor een gezonde balans tussen werk en privé? Ik geef je 5 tips.

Zzp;er en moeder zijn: als kind wist ik altijd al dat ik moeder wilde worden en dat ik als zzp’er wilde gaan werken. Voor een “baas” werken op een kantoor leek mij Zo Ontzettend Saai. Het was dan ook geen toeval dat ik, toen ik afstudeerde aam de Hogeschool voor de Kunsten meteen als zzp-er aan de slag ging. Het hoorde zo te zijn. Ik werkte overal en nergens, soms veel, soms minder. Ik ging met de flow en dat was just fine.

En dan word je moeder

Maar toen ik moeder werd veranderde dat. Ik kon niet meer mee waaien met alle winden. Ik wilde niet meer mee waaien met alle winden. Er was namelijk iets veel groters en belangrijkers in mijn leven, mijn kindje. Heel eerlijk, als ik toen niet had moeten werken, had ik het niet gedaan. Ik was liever thuis met mijn mini. En het feit dat ik zzp’er én nu dus ook moeder was, gaf mij de mogelijkheid om veel thuis te zijn met hem.

  • Zelf je tijden inplannen
  • Kiezen wat voor klussen je doet
  • Kiezen met en voor wie je werkt

Dit zijn voor mij de Grote Voordelen van het zpp’er zijn. Het geeft mij vrijheid.  Ik kan lekker vaak op school helpen, mee met schoolreisjes, kijken naar schooloptredens. De aanwezigheid van een ouder op school heeft een positieve invloed op de schoolbeleving van een kind.

Zpp’er  en moeder zijn

Als je moeder wordt verandert dat. Je kan niet meer altijd maar met de flow mee gaan. Er is nu iemand anders afhankelijk van je. Er moet genoeg geld verdiend worden en er moet genoeg tijd over te blijven om voor je mini-me te zorgen. Om van je aller-eigenste brouwsel te genieten want ja, hoewel cliché, tijd vliegt.

Momboss zijn is niet voor de poes. Je moet gedreven zijn en je niet door het minste of geringste uit het veld laten slaan. Een beetje haar op je tanden en focus is een must. En laat focus nou net een heikel punt zijn als je én moeder én zzp-er bent en ook nog eens veel  vanuit huis of alleen werkt. Is ondernemen en moeder zijn van kleine kinderen ( 0-10) makkelijk? Nee. Is het mogelijk? Natuurlijk.

5 tips om zzp'er en moeder zijn te combineren

Combineren van werk en moederschap

Ik krijg zo vaak de vraag ” hoe doe je dat nou allemaal als moeder?”. Of bewonderende opmerkingen van kennissen en vriendinnen ” ik vind het zo knap hoe jij dat doet drie kids, werken, bloggen en dan ook nog tijd maken voor je man, vrienden en familie”. Op de vraag hoe ik dat doe had ik nooit een goed antwoord, ik deed het gewoon.

Als je ballen niet hoog houdt vallen ze. Maar nu ik dankzij de zakenmeisje lifestyle challenge meer focus heb gevonden en voor 100% voor deze blog en mijn Youtube kanaal ga, heb ik ook in kaart weten te brengen hoe ik het nou allemaal doe. 

5 tips voor de werk – privé balans

  1. Plannen: plannen is key. Echt. Koop een goede planner en plan je dagen. Niet alleen je werk maar ook alles er om heen, huishouden, uitjes, vrienden. Bekijk de avond of misschien wel de week tevoren hoe je wil dat je dag of je week er uit ziet. Met een goede planning heb je naast een goede werkdag ook een ochtendroutine met minder stress. Op welke dagen werk je, van hoe laat tot hoe laat en waaraan?  Ik werk liever niet als de kids thuis zijn. Ik kan mij dan niet goed concentreren, ze zijn nog net te klein om echt helemaal zelfstandig alles te kunnen doen. Bovendien vond ik het juist zo fijn om zzp’er te zijn omdat ik dan veel tijd met ze door kan brengen, moet ik het ook doen. Als ze slapen werk ik soms nog wat op mijn laptop. Dat probeer ik nu te minderen want je relatie heeft ook aandacht nodig.
  2. Focus: werk op een plek waar je je kan focussen. Raak je thuis te snel afgeleid? Werk dan buiten de deur. Of creëer thuis een fijne werkplek waar je prikkelvrij kan werken. Werken is werken. Je kan niet werken en tegelijkertijd de opgestapelde was wegvouwen.
  3. Stel doelen: alleen als je doelen stelt kan je je vooruitgang meten. Schrijf of wat je doelen zijn voor de week. Zoek een business bff waarmee je kan sparren en die jou verantwoordelijk houdt voor het al dan niet behalen van die doelen en anders om.
  4. Be present: als vervolg op het plannen en de focus. Wees aanwezig is wat je doet. Ben je aan het werk, dan ben je aan het werk. Geen bullshit. Heb je de middag vrij gepland om met je kids te zijn wees dan ook echt aanwezig. Geen werk. Dus ook niet even snel je social-media checken. 
  5. Wees lief voor jezelf: Geef je zelf een break. Letterlijk en figuurlijk. Plan naast je werk en het moeder zijn ook tijd voor jezelf in. Ga iets doen waar je energie van krijgt of laat je in de watten leggen. Uit een leeg vat kan je niet tappen. Verloopt een dag niet zoals gepland, was je to-do lijst iets te ambitieus of heb je er een keer met de pet naar gegooid. Shit happens. Leer er van, don’t beat yourself up for it. Morgen doe je het beter.

Wat is jouw tip voor een goede werk-privé balans? Let me know in de comments.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.